Foto. Vattenfall intill trädgård

Förbereda stugans tomt med dagvattenkassetter

2016-08-26

När grannarna talar om att de ser fram emot vårkanten då det bildas en naturlig ankdamm på din tomt så kan det vara dags att göra något åt saken. Även om stugan inte har en grund som kan skadas av vattnet så kan tomten bli mindre trevlig att vistas på om vattnet inte rinner bort som det ska. Med dagvattenkassetter så kan man snabbt få ordning på översvämningar och så får grannarna leta efter nya utflyktsmål nästa vår.

Dagvattenkassetter är enkla att installera

Det är faktiskt inte så svårt att installera dagvattenmagasin, i varje fall inte om man väljer en modern variant av fördröjningsmagasin som är gjort av plast. Skillnaden mellan dagvattenmagasinet och stenkistan är stor eftersom man med kassetten får mycket bättre avrinning samtidigt som installationen är enklare.

Börja med god planering

Det första man behöver göra är förstås att se på varför man får ansamlingar av vatten på stugans tomt. Här kan man behöva hjälp av ett proffs på området som även förstår vart man bör leda vattnet. Ibland så kan ju det lokala avloppet vara den bästa lösningen men om stugan står långt från lokala avloppslösningar så gäller det att skicka vattnet i rätt riktning.

Med god planering så kommer du att kunna placera dina dagvattenkassetter på rätt plats. Hur många du kommer att behöva använda dig av beror förstås på översvämningens omfattning och hur stort område som drabbas. Med rör och flera kassetter så kan man se till att vattnet hamnar precis där man tänkt sig men det får förstås inte bli på grannens tomt!

En vacker och stabil tomt

En tomt som ofta drabbas av översvämningar kan bli besvärlig att handskas med och till och med osäker att vistas på då man kanske får mark som inte är så stabil. Har man planterat och gjort det fint så vill man ju inte att det hela ska spolas bort av vatten så det är verkligen klokt att ta hand om detta innan man ens börjar ordna med tomtens inredning.

Göra jobbet själv eller hyra in proffs

Kanske byggde du stugan själv och visst kan du också lägga dagvattenkassetter i marken själv. Har du bara fått rätt vägledning om var de bör ligga så kan det här bli en enkel sak. Men om du inte är säker på att det här är ett jobb för dig så kan det vara smart att hyra in hjälpen. Även om man får betala en slant för detta så kan det vara det värt om man vet att det kan bli till misstag då man gör det hela själv.

Om man lägger ner dagvattenkassetterna på fel sätt så får man ju gräva upp igen och det är minst sagt onödigt då man kunde ha gjort det hela rätt från start.


Etiketter:  Hustips
Sidor:  Hustips
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 371-319 00
www.0371.se