badrummet

Sälja aktiebolag – Strategier för ökad lönsamhet

2024-04-12

När du vill sälja bolaget för vidare drift så är det förstås viktigt att göra det som går för att maximera värdet av det. Företagsförsäljningen kan vara en mycket komplex process och inte minst då det rör stuguthyrningsbranschen. Om du inte ska sälja aktiebolag för avveckling så gäller det att kavla upp ärmarna och göra det som krävs för att öka lönsamheten inför försäljningen.

Sälja aktiebolag med ökad lönsamhet – några tips:

Uppgradera fastigheter för att göra dem attraktivare

Det kan vara värt att investera i mindre renoveringar inför en företagsförsäljning. Detta vet ju den som har sålt en bostad. Många mäklare jobbar med tjänster som gör det lite snyggare i hemmet för att öka chansen att sälja snabbt och till ett bättre pris. Om du vill sälja aktiebolag som fokuserar på stuguthyrning så kan det vara väl värt att se på ansiktslyft som förbättrar intrycket av stugorna.

Detta kan vara insatser som:

  • Att måla om
  • Förbättra och modernisera kök
  • Fräscha upp toaletter och badrum
  • Byta ut möbler

Det är väl känt att attraktiva och väl underhållna fastigheter lockar fler hyresgäster så detta kan vara ett argument för att få det pris du vill ha för ditt bolag.

Se över driftskostnader och minska på utgifter

Det är viktigt att ta en titt på driftskostnaderna för stugorna så som de ser ut just nu. Om det är möjligt att minska på utgifter så är det en fördel. Kanske går det att jobba med strömlinjeformade processer för att dra ner på kostnaderna för skötsel.

Se på möjligheten att få bättre priser från leverantörer eller att installera lösningar i stugorna som sparar på energi. Det går kanske inte att investera i dyra system för solenergi och liknande men det kan finnas mindre installationer som gör stor skillnad.

Att kunna påvisa att stugorna är energieffektiva är ju också något som kan driva upp priset för bolaget. Det kan vara viktigt att tänka på då du funderar på om kostnaden för förändringen kommer att vara värd sitt pris.

Stärk närvaron online med effektiv marknadsföring

En annan sak som kan få stor betydelse för hur enkelt det blir att sälja aktiebolag är hur bra ni är på er marknadsföring online. Numera är det otroligt viktigt att synas på nätet. En uppdaterad hemsida och aktivitet i sociala medier är något att peka på som ett extra värde.

När folk söker efter stuga att hyra och ni dyker upp längst upp i sökresultaten så är det ju något som kan bidra till bättre lönsamhet. Utöver detta så är det viktigt att jobba med e-postkampanjer och en fortsatt digital kontakt med tidigare gäster.

Möjlighet till ett större utbud

En annan aspekt som många missar är möjligheten att utöka det erbjudande som redan finns. Med fler tjänster kanske det går att locka en bredare kundbas. Kanske handlar det om attraktiva paketlösningar där mer än husrum ingår.

Kanske går det att jobba med teman för att skapa en attraktion. När det finns sevärdheter nära stugorna är det många som är intresserade av guidade turer och ordnade utflykter. Dessutom kan det ju vara så att det går att utöka säsongen och göra stugvistelsen intressanta under fler månader.

Starka kundrelationer är viktigt

Långsiktiga kundrelationer är något som kan bli avgörande för lönsamheten. Att folk vill komma tillbaka år efter år säger ju något om det som erbjuds. Det är viktigt att jobba med god kundservice och att se till att få in positiv feedback som sedan kan visas upp för andra såväl för potentiell köpare av bolaget. Nöjda kunder som återkommer är en stark anledning till att högre pris vid företagsförsäljningen.

Ha en detaljerad redovisning redo

Det är också väldigt viktigt att ha all finansiell redovisning i ordning. Detta inkluderar bokslut och inkomstdeklarationer. Man måste kunna få en tydlig överblick över skulder och tillgångar. När underlaget är transparent och väl ordnat så kan det öka förtroendet hos en potentiell köpare.

Kom ihåg att det kan ta tid att sälja aktiebolag som ska drivas vidare i ny regi. Du måste engagera dig och kanske också ta hjälp av en företagsmäklare som kan sätta dig i kontakt med rätt intressenter. När du väntar på att hitta rätt köpare kan du applicera ovan nämnda strategier för att öka lönsamheten och därmed också värdet på bolaget.


Etiketter:
Sidor:  Stuguthyrare
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 371-319 00
www.0371.se