skylt för golfare

Likvidera ab eller ge bort det som arv?

2023-01-19

Det kommer en tid då det blir dags att tänka på det som blir kvar när du inte längre är det. Kanske finns det en sommarstuga och ett ab som är vilande som ska fördelas mellan arvingar. Det är klart att de som blir kvar kan ta hand om bodelningsprocessen som inträffar efter att föräldrar går bort. Men kanske är det ändå lämpligast att likvidera ab eller att ge bort det innan detta sker.

Likvidera ab eller testamentera det…

Om du ska likvidera ab eller testamentera det som ett arv beror ju en hel del på om det är verksamt eller inte. När det gäller familjeföretag så är det ju inte alltid så att nästa generation vill ta över och fortsätta driva verksamheten. Då detta är uppenbart kanske det är bättre att avveckla och lägga ner hellre än att ge det hela till personer som inte vill ha det.

Om företaget är verksamt så kan det förstås finnas mening med att hitta en köpare som kommer att driva det vidare. Det kan ju ge mycket mer pengar än att helt enkelt avveckla det hela. Fast för ett vilande bolag så finns det ju mening med en likvidation som frigör det kapital som finns i bolaget.

Förberedelse av arv

Det är få som tycker att det är roligt att tänka på vad som kommer att hända med alla ägodelar och pengar när föräldrar går bort. Fast den som själv börjar närma sig tiden då det kan bli aktuellt med ett avslut gör klokt i att fundera lite på saken.

Det blir väldigt mycket enklare för de som blir kvar som ägodelar och bolag inte måste hanteras och säljas. Särskilt om det är så att det finns barn från olika äktenskap. Bara en sådan sak som att detta kan kräva en hel del arbete av jurister och till sist en bodelningsman är ju sådant som kan äta upp en hel del av arvet.

Om det hela är förberett från start och du hellre väljer att likvidera ab för att sätta in pengarna på ett konto så blir det ju mycket lättare för arvingar att hantera detta. Inte minst om det är så att det kanske finns sommarstuga i ett annat land som Spanien där det trots gemensam EU-lag kan vara svårt att få ordning på det hela från Sverige.

Viktigt med en smart plan

Oavsett om det är så att det finns arvingar som kan tänkas vilja ta över bolaget, sommarstuga och mer eller inte så gäller det att ha en plan. Skriv ett testamente i god tid så att alla vet vad du vill.

Du måste ju inte likvidera ab bara för att du inte ser vem som skulle vilja ta över det när du väl har lämnat in handduken för gott. Men visst är det klokt om du åtminstone uttrycker i ett testamente hur du skulle vilja se ägodelar fördelade när du inte längre kan förfoga över dem.


Etiketter:
Sidor:
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 371-319 00
www.0371.se