stuga att hyra

Sälja ab eller använda det för att hyra ut stuga?

2017-08-14

Man kan vilja sälja ab då man inte längre känner samma driv och intresse i den verksamhet som man har varit igång med. Ibland så kan äldre personer som vill ta det lite lugnare känna att det är dags att avveckla eller att sälja. Men man kan ju faktiskt göra om sitt aktiebolag och använda det på andra vis. Om man till exempel har en stuga som man vill hyra ut så går det att göra detta som en näringsverksamhet med ab.

Ändra om istället för att sälja ab

Man kan göra ändringar för sitt aktiebolag och det är det många som gör. I stort sett dagligen så registreras det ändringar av existerande bolag. Istället för att sälja ab så kan man alltså se till att det fortsatt kommer att fungera bra för verksamheten med att hyra ut. I vissa fall så kanske man alls inte måste göra några ändringar. Det här ska man alltid kontrollera med en kunnig person så att man inte gör något fel eller till och med begår lagbrott.

Kan man äga stugan som man vill hyra ut privat?

Man kan äga en stuga ett hus som man vill hyra ut som privatperson. Dessutom så kan man äga det genom ett aktiebolag eller handelsbolag eller en juridisk person. Man kan alltså se till att aktiebolaget köper upp stugan och att den fortsatt ses som en del av näringsverksamheten som man driver. När man får in pengar genom att hyra ut stugan så kommer det då att ses som en inkomst av näringsverksamhet. Denna inkomst kommer att beskattas på samma vis som andra inkomster som man får via företaget.

Viktigt att veta om skatten då man äger

Något som kan vara bra att veta för den som äger en fastighet som ska hyras ut som näringsverksamhet är att man som ägare måste skatta med 30 % på 90 % av kapitalvinsten. Det här gäller oavsett hur man äger stugan. Dessutom så måste man vara medveten om att man inte kan få uppskov med beskattningen av vinsten om man säljer fastigheten. Inte ens om man säljer för att köpa en ny eller flera nya stugor som ska hyras ut. Uppskov gäller bara för en privatbostadsfastighet eller bostadsrätt som ägs privat. Det här är inget som ens ab kan äga.

Glöm inte bort det där med försäkringar

Men det är inte bara skatter som man måste betänka om man vill hyra ut en stuga som näringsverksamhet. Man ska ju också se till att ha en bra försäkring. Om det är så att man bara hyr ut privat då och då så gäller den vanliga fritidsförsäkringen, men när det blir näringsverksamhet så ser det hela lite annorlunda ut. Då ska man ha en tilläggsförsäkring som täcker saker som brandskador, vattenskador och mer som kan hända då hyresgäster finns på plats.

Det behöver inte bli så mycket dyrare att lägga till försäkring men man får inte glömma bort att göra det. Det kan nämligen bli kostsamt om något händer och man inte har rätt försäkring för stugan. Dessutom så ska den som hyr fastigheten ha en hemförsäkring eller liknande då personen som hyr kommer från ett annat land.

Rådgivning är alltid att rekommendera

Det finns alltså lite att tänka på då man väljer att hyra ut stugan som näringsverksamhet och fortsätta använda aktiebolaget på detta vis istället för att sälja. Om det här blir rätt eller inte är svårt att säga utan att ha insikt i alla detaljer. Det är alltid att rekommendera att ta professionell rådgivning då man vill göra om ett aktiebolag. Detta oavsett om man gör så för att hyra ut stugan i Norrland eller om man helt enkelt vill ändra riktning och jobba vidare på ett nytt sätt.


Etiketter:
Sidor:
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
Telefon: 371-319 00
www.0371.se